SRC Belgesi Nedir ?
Araç kullanmak için bazen ehliyet yeterli olmayabilir. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi trafikte aslında çok fazla türde araç var. Ve bazen bu farkı taşıtları kullanmak için özel bir eğitimden geçmek gerekiyor. SRC belgesi de bu tür özel eğitim gerektiren sürücülük işlerinde zorunlu tutulan belgelerden biri. SRC Belgesi Nedir? SRC belgesi, ticari statüsündeki araçları kullanan kişilerin edinmesi gereken belgedir. Bir tür mesleki yeterlilik belgesidir. SRC belgesi olmayan kişiler ticari amaçla araç kullanamazlar. Sürücülerin SRC belgesi alabilmeleri için bu alanda bir eğitim almaları gerekir. Sonrasında yeterliliğini kanıtlayan kişiler bu belgeyi almaya hak kazanırlar.
SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?
- SRC 1 Belgesi: 32 saatlik bir eğitim sonunda verilir. Uluslararası taşımacılık yapan sürücülere verilen belgedir.
- SRC 2 Belgesi: Dolmuş, şehir içi ya da şehirler arası otobüs sürücüleri, personel ya da okul servisi şoförleri ve taksicilere verilen belgedir. Türkiye içinde taşımacılık yapan kişilerin sahip olması gereken belgedir. Bir sürücüde SRC 1 belgesi varsa SRC 2 belgesi alması gerekmez. Eğitim süresi ise 22 saattir.
- SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir..
- SRC 4 Belgesi: Bu belge SRC 3 belgesinin Türkiye sınırları içerisinde lazım olan versiyonu denebilir. 28 saatlik eğitim sonrasında kişiler Türkiye sınırlarında kargo ve eşya taşımacılığı firmalarında ticari amaçla sürücülük yapabilirler.
- SRC 5 Belgesi: 19 saatlik temel eğitim ile verilen bu belge tehlikeli eşya, madde ve mal taşımacılığı yapan kişiler için gereklidir. Eğer sürücülerin tanker kullanması gerekiyorsa temel eğitime 13 saatlik özel başka bir eğitim de eklenir. Patlayıcı ve radyoaktif taşıyan araçları kullanacak sürücülerin ek eğitim süresi ise 8 saattir.
SRC Belgesi Nasıl Alınır?
SRC belgesi, tıpkı ehliyet gibi, özel kuruluşlar tarafından verilebilir. Tabii bu süreçte tüm kurumların bağlı olduğu bir müfredat dahilinde eğitimler verilir ve sonrasında adaylar sınava tabii tutulur. Eğitimden başarı ile geçenler hangi SRC belgesine başvurduysa onu alabilir. Sınavların başarı puanı 70’tir. Burada şöyle bir istisna var. 2003 yılından önce ehliyet almış kişiler sahip oldukları ehliyetin türüne uygun bir SRC belgesi direkt olarak alabilir. Ama ehliyeti 2003 sonrasında olan kişilerin eğitime ve sınavlara katılması zorunludur. Bunun yanında verilen bu eğitimlere herkes eğitime katılamaz. Şöyle ki:
Büyük otobüsleri kullanacak kişilerin belgeyi alabilmesi için 26 yaşını doldurmuş olması gerekir.
66 yaşından gün alan sürücülere herhangi bir SRC belgesi eğitimine katılamazlar.